Tilauksesi
Ostoskorisi on tyhjä Takaisin luetteloon
Painonpudotus

Monet haluavat pudottaa muutaman kilon, mutta kaikki eivät osaa tehdä sitä oikein. Sen sijaan usein dieetti mielletään nälän tunteena ja se aloitetaan pitämällä itsensä jatkuvassa nälässä. Tällä voi saavuttaa halutun ”luvun” vaa’alla, mutta dieetin loputtua paino tulee helposti takaisin. Kuulostaako tämä tutulta? Jos kuulostaa, niin tämä artikkeli on hyödyllinen sinulle! :)

Laihduttamisesta puhuttaessa ruokavalio on olennainen avain, mutta olemme kiinnostuneita myös kertomaan hyödyllisistä ja "elämää muuttavista" vinkeistä, jotka voivat auttaa sinua laihtumaan, pääsemään hyvään kuntoon tai yksinkertaisesti parantamaan elämäsi laatua.

Puhtaita faktoja! Painonpudotus on mahdollista vain, jos sinulla on kalorivaje. Kalorivaje syntyy kun nautit pidemmällä aikavälillä vähemmän kaloreita kuin kulutat. Se siitä! Voit laihtua syömällä epäterveellisesti, jos kulutat enemmän kaloreita kuin syöt. Ymmärrämme kuitenkin, että vaikka näin voi laihtua, se ei missään nimessä ole hyväksi terveydelle ja hyvinvoinnille. Siksi päätimme listata 10 vinkkiä, jotka voivat auttaa sinua oppimaan ja ylläpitämään terveellisiä elämäntapoja.

1. Kalorivaje

Kuten edellä mainittiin, kehosi alkaa laihtua vasta kun kulutat vähemmän kaloreita kuin syöt. Voit syödä erittäin terveellisesti, mutta jos syöt enemmän kaloreita kuin kulutat - paino nousee.

Miksi nälkä ei ole paras vaihtoehto?

Ihmiskeho on erittäin älykäs ja mukautuva. Me ihmislajina emme selviäisi, jos kehomme ei kykenisi sopeutumaan. Nälkä on keholle signaali "huonoista ajoista" ja se alkaa hidastamaan aineenvaihduntaa ja kaikkia kehon prosesseja. Aineenvaihdunta on kuitenkin välttämätöntä painonpudotuksessa, mitä nopeampi aineenvaihduntasi - sitä nopeammin poltat rasvaa tai kasvatat lihasmassaa. Siksi sinun on löydettävä "optimaalinen kalorivaje", jossa sinulla on tarpeeksi energiaa ja kehosi voi toimia hyvin.

2. Syö monipuolisesti

Terveellisten aterioiden ja välipalojen tulee muodostaa ruokavalion perusta. Yksinkertainen tapa luoda ateriasuunnitelma on varmistaa, että jokainen ateria sisältää 50 prosenttia hedelmiä ja vihanneksia, 25 prosenttia täysjyväviljaa ja 25 prosenttia proteiinia.

Poista transrasvat ruokavaliosta ja minimoi tyydyttyneiden rasvojen saanti, jolla on vahva yhteys sepelvaltimotautiin.
Sen sijaan ihmiset voivat kuluttaa monotyydyttymättömiä rasvahappoja (MUFA) tai monityydyttymättömiä rasvahappoja (PUFA), jotka ovat tyydyttymättömiä rasvoja.

Seuraavat ruoat ovat terveellisiä ja pitävät sisällään runsaasti ravintoaineita:
* tuoreet hedelmät ja vihannekset
* kala
*palkokasvit
* pähkinät
* siemenet
* täysjyvätuotteita, kuten ruskea riisi ja kaurapuuro

Ruokia, joita tulisi välttää, ovat:
* ruoat, joihin on lisätty öljyjä, voita ja sokeria
* rasvainen punainen tai prosessoitu liha
* leivonnaiset
* vaalea leipä
* prosessoitu ruoka

Joissakin tapauksissa tiettyjen elintarvikkeiden poistaminen ruokavaliosta saattaa aiheuttaa joidenkin välttämättömien vitamiinien ja kivennäisaineiden puutteen. Ravitsemusterapeutti, tai muu terveydenhuollon ammattilainen voi neuvoa, kuinka saadaan tarpeeksi ravintoaineita, kun noudattaa painonpudotusohjelmaa.

3. Pidä ruoka- ja/tai painopäiväkirjaa

Itsevalvonta on kriittinen tekijä onnistuneessa painonpudotuksessa. Voit käyttää päiväkirjaa, mobiilisovellusta tai erityistä verkkosivustoa tallentaaksesi päivittäisen ruuankulutuksen. Voit myös mitata edistymistä kirjaamalla painon esimerkiksi viikoittain ylös.
Tutkitusti he, jotka seuraavat omaa edistymistä ja tekevät pienempiä väli-tavoitteita, pitävät paljon todennäköisemmin kiinni painonpudotusohjelmasta. Muista kehua itseäsi pienistäkin tavoitteista!

4. Fyysinen aktiivisuus ja urheilu

Säännöllinen urheilu on tärkeää sekä fyysiselle että henkiselle terveydelle. Fyysisen aktiivisuuden lisääminen määrätietoisesti on usein ratkaisevan tärkeää onnistuneen painonpudotuksen kannalta.

5. Poista nestemäiset kalorit

On erittäin helppo saada satoja kaloreita päivässä lisää juomalla limuja, teetä sokerin kanssa, mehuja tai alkoholia. Ne tunnetaan myös "tyhjinä kaloreina", koska ne tarjoavat ylimääräistä energiaa ilman ravitsemuksellisia etuja. Vesi on paras valintamme! Juo tarpeeksi vettä pysyäksesi nesteytettynä!

6. Mittaa tarjoilu- ja kontrolliannokset

On mahdotonta laskea, kuinka monta kaloria kulutamme ilman ruoan mittaamista. Se on yleisin virhe, kun aloittaa noudattamaan terveellistä ruokavaliota. Usein ajatellaan, että jos syön vain terveellistä ruokaa - laihdun. Tämä ei itsessään riitä, vaan tulee syödä terveellistä ruokaa sekä sitä tulee syödä oikea määrä.

7. Hallitse itseäsi suunnittelemattomilta välipaloilta

Moderni maailmamme pakottaa sinua kuluttamaan. Instagram-mainokset, bussipysäkin mainostaulu uudesta jäätelöstä, kaupan kassan lähellä helposti syötävää nopeaa energiaa - suklaata ja karkkia. Suunnittelemalla päivän välipalat valmiiksi voit helpommin jättää tarpeettomat välipalat huomiotta.

8. Suunnittele

Keittiön varustaminen terveellisellä ruoalla ja jäsenneltyjen ateriasuunnitelmien laatiminen johtaa merkittävämpään painonpudotukseen. Poista keittiöstä prosessoidut ruoat ja roskaruoat sekä varmista, että sinulla on ainekset yksinkertaisten ja terveellisten aterioiden valmistamiseen.
Tämä voi estää nopean, suunnittelemattoman ja huolimattoman syömisen.
Ruokavalintojen suunnittelu ennakkoon, ennen sosiaalisiin tapahtumiin tai ravintoloihin menemistä saattaa myös helpottaa prosessia.

9. Sosiaalinen tuki

Tuen vastaanottaminen on olennainen osa onnistunutta painonpudotusmatkaa.
Jotkut saattavat haluta kutsua ystäviä tai perheenjäseniä mukaan, kun taas toiset saattavat mieluummin käyttää sosiaalista mediaa jakaakseen edistymistään.

Muita tukikeinoja voivat olla:
* positiivinen sosiaalinen verkosto
* ryhmä- tai yksilöneuvonta
* liikuntaseurat tai yhteistyökumppanit
* työntekijän avustusohjelmat työssä

10. Pysy positiivisena

Muista että painonpudotus on asteittainen prosessi. Jos kilot eivät putoa aivan odotettua tahtia älä lannistu!

Jotkut päivät ovat vaikeampia kuin toiset painonpudotus- tai painon ylläpito-ohjelmassa. Onnistunut painonpudotusohjelma vaatii sinnikkyyttä niinä päivinä, kun itsensä tsemppaaminen tuntuu vaikealta. Muista olla armollinen itsellesi ja ole ylpeä pienistä väli-tavoitteista!

Toivotamme sinulle onnea tavoittelemiesi tavoitteiden saavuttamiseen, olemme varmoja, että pystyt siihen itse, tai voit käyttää palveluamme ja autamme sinua mielellämme! :)

Julkaisu: 18.05.2022

Muut uutiset

Asiakastarinat
Katri Nicole Pfuhl
Katri Nicole Pfuhl

Kerrotko itsestäsi muutamalla lauseella? Moikka! Mun nimi on Katri, 31, ja asun Helsingiss...

01.08.2022
Asiakastarinat
Fiksumpaa syömistä – testissä GrowFit
Fiksumpaa syömistä – testissä GrowFit

Osa ehkä muistaa, että tämä pullasorsa on muutamaan otteeseen tässäkin...

21.07.2022
Artikkeleita Growfitista
Myös kiireen keskellä voi syödä monipuolisesti
Myös kiireen keskellä voi syödä monipuolisesti

Ei kaloreiden laskemista, kaupassakäyntejä, kokkailua ja tiskaamista arjen kiireiss&...

23.08.2021