Jokaisella meistä on oma ominainen tapamme syödä. Jotkut meistä haluavat syödä harvemmin, toiset taas useammin. Osalle isot aamiaiset ovat suuri nautinto, jotkut taas jättävät mieluummin aamiaisen kokonaan väliin ja panostavat muihin aterioihin. Tärkeintä on, että saamme elimistöömme sen tarvitsemat ravinteet, jotta jaksamme elää energisinä. Onko ateriarytmillä ja ajoituksella sitten tutkimustiedon mukaan merkitystä?
Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan ihmisen on hyvä syödä säännöllisin väliajoin terveellinen ateria. Nämä ateriat voivat olla esimerkiksi aamupala, lounas ja päivällinen sekä 1-2 välipalaa.
Mitä hyötyjä säännöllisestä ateriarytmistä sitten on?
1. Parempi verensokerin tasapaino
Pitkät ateriavälit voivat johtaa verensokerin heilahteluihin, mikä aiheuttaa väsymystä, keskittymisvaikeuksia ja makeanhimoa. THL:n FinRavinto 2017 -tutkimuksessa korostetaan säännöllisten aterioiden merkitystä verensokerin säätelyssä ja liiallisen energiankulutuksen ehkäisyssä erityisesti iltapäivisin ja iltaisin.
2. Tuki painonhallintaan
Useat tutkimukset osoittavat, että epäsäännöllinen syöminen voi johtaa suurempiin annoskokoihin ja ahmimiseen. Säännöllisesti syöminen auttaa syömään kohtuullisesti ja vähentää houkutusta napostella ja tai ahmia ruokaa, mikä tukee painonhallintaa.
3. Kroonisten sairauksien ehkäisy
Yksi Suomen merkittävimmistä kansanterveyskampanjoista eli Pohjois-Karjala-projekti osoitti, että tasapainoinen ateriarytmi yhdessä terveellisen ruokavalion kanssa vähentää merkittävästi sydän- ja verisuonitautien riskiä. Säännöllisesti jakautuneet ateriat tukevat aineenvaihdunnan toimintaa, mikä puolestaan vähentää korkean verenpaineen, diabeteksen ja muiden kroonisten sairauksien riskiä.
4. Jaksamisen tukeminen
Tasainen ateriarytmi auttaa ylläpitämään energiatasapainoa koko päivän ajan.
5. Proteiininsaannin tasainen jakautuminen
Useat tutkimukset (mm. FinRavinto 2017) osoittavat, että proteiininsaannin tasainen jakautuminen päivän aikana on tärkeää lihaskunnon ylläpitämiseksi ja aineenvaihdunnan tukemiseksi. Tämä on erityisen tärkeää ikääntyessä, kun lihasmassan säilyttäminen on tärkeä tekijä terveydelle.
Eli tutkimustiedon valossa säännöllinen ateriarytmi tukee ihmisen terveyttä monin tavoin.
Miltä säännöllinen ateriarytmi sitten voisi käytännössä näyttää?
• Aamiainen: Noin tunnin sisällä heräämisestä (esimerkiksi klo 7–9). Aamiainen on tärkeä energianlähde ja käynnistää aineenvaihdunnan pitkän paaston jälkeen.
• Lounas: Noin 4–5 tuntia aamiaisen jälkeen (klo 11–13). Lounaan tulisi olla monipuolinen ja sisältää proteiineja, hiilihydraatteja ja kasviksia.
• Välipala (valinnainen): Noin 2–3 tuntia lounaan jälkeen (klo 14–16). Kevyt välipala auttaa pitämään energiatasot korkealla ja estää iltapäivän nälkää.
• Päivällinen: Noin 4–5 tuntia lounaan jälkeen (klo 17–19). Päivällisen tulisi olla tasapainoinen ja ravitseva ateria.
• Iltapala (valinnainen): Jos päivällinen on ollut aikaisin tai nukkumaanmeno on myöhään, kevyt iltapala voi auttaa pitämään energiatasapainon ja estää yönälkää.
Jos sinusta tuntuu, että oma ateriarytmisi ei välttämättä täysin palvele hyvinvointiasi, voit kokeilla näitä vinkkejä ja katsoa, huomaatko vähitellen jotain kehitystä voinnissasi.